L’anarquia explicada als infants - Libros del Zorro Rojo

L’anarquia explicada als infants

José Antonio Emmanuel Il·lus.: Fábrica de Estampas
Traducció: Xavier Valls Guinovart

También disponible en castellano

14,90

Hay existencias

Añadir a la wishlist
Añadir a la wishlist
Dimensiones20 × 26,6 cm
Enquadernació

Rústica

Páginas

48

Publicació

24/03/2021

ISBN: ISBN: 9788412270464
«Que el llibre sigui el teu millor amic, el teu conseller, el teu guia. Mai no sabrem prou coses. Qui afegeix Ciència, afegeix Anarquia. Investiga pel teu compte.»  José Antonio Emmanuel

La promoció lectora va tenir un fort protagonisme dins de les polítiques culturals de la República. En aquest escenari, diferents editorials i impremtes vinculades al moviment llibertari van representar un paper fonamental en la difusió dels nous discursos emancipadors.

El 1931, l’editorial barcelonesa Biblioteca Anarquista Internacional (BAI) va publicar La anarquía explicada a los niños, un fullet concebut amb l’objectiu de treure els nens i nenes de la ignorància i emancipar-los del poder obscurantista de l’Església catòlica. Escrit pel pedagog José Antonio Emmanuel —un filantrop anarquista i impulsor, d’entre altres projectes, de les escoles per a nenes i nens desemparats—, el document tracta de transmetre a les filles i fills de les famílies obreres una explicació senzilla dels postulats llibertaris i com portar-los a la pràctica.

L’edició en català, L’anarquia explicada als infants, ha estat traduïda recollint les rareses retòriques, sintàctiques o lèxiques, presents en l’original, on s’hi condensa l’ideari d’un militant —andalús i establert a Barcelona durant molts anys— en una llengua plena de peculiaritats.

Encara que el títol sembla que indiqui el contrari, aquesta obra apel·la lectors de totes les edats amb la voluntat de promoure una educació llibertària, en què es desterri tot tipus de fanatisme i opressió. Es reivindica una societat en què nenes i nens creixin lliures i inspirada en valors com el suport mutu, la igualtat entre individus, l’amor universal o la solidaritat humana.

Més enllà del seu valor bibliogràfic, L’anarquia explicada als infants és una invitació a raonar lliurement, un pont per apropar-se a l’ideari anarquista. En el context polític actual, realitzar un exercici de memòria històrica, rescatant de l’oblit textos i experiències valuoses, té un sentit indiscutible.