Orbis Sensualium Pictus. El món visible en imatges - Libros del Zorro Rojo

Orbis Sensualium Pictus. El món visible en imatges

Iohannes Amos Comenius
Traducció: Julia Aguilar Miquel
Edició i pròleg: Teresa Duran
Edició bilingüe (llatí-català)

También disponible en castellano

21,90

Hay existencias

Añadir a la wishlist
Añadir a la wishlist
Dimensiones18 × 18 cm
Enquadernació

Cartoné

Pàgines

360

Publicació

7/9/2022

ISBN: ISBN: 9788412314465
«No hi ha dubte sobre la transcendència d’aquest llibre publicat el 1658. Fins aquella data, l’ensenyament dels infants es continuava fent en llatí en unes escoles massa allunyades de la realitat quotidiana dels nois i noies; i sovint a base de cops, renys i càstigs.»  Teresa Duran

El 1658, el pedagog i filòsof txec Jan Amos Komenský, més conegut com a Comenius, va publicar Orbis Sensualium Pictus, considerat el primer llibre il·lustrat per a nens i nenes d’Occident. Es tracta d’una enciclopèdia visual dividida en 150 capítols, que abasta «totes les coses fonamentals en el món i de les activitats en la vida». L’Orbis introdueix una proposta nova i revolucionària: un llibre d’imatges pensat per a tothom, sense distinció de sexe, condició social o capacitat d’aprenentatge.

L’edició en castellà, inèdita fins que la vam publicar el 2018, va rebre la Menció d’Honor a la categoria de No Ficció de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya. Ara, es vol oferir també la traducció curosa del llatí al català per part de la Dra. Julia Aguilar, especialitzada en Filologia llatina.

La present edició, com la castellana, conté les xilografies de Paulo Kreutzberger —reproduïdes tal com es van publicar a una edició facsímil anglesa de 1959— i el prefaci de Comenius. A més, s’inclouen dos textos sobre l’obra i l’autor de Teresa Duran, editora i autora catalana, de dilatada trajectòria professional en el camp de la creació i la recerca, la crítica literària i la docència.

En la prensa

«"Orbis Sensualium Pictus" és més que un llibre bellíssim. El seu autor, Jan Amos Komenský, va publicar aquesta petita enciclopèdia il·lustrada per transformar i humanitzar l’ensenyament. Desborda curiositat i plaer dels sentits.»
Irene Vallejo Romeu
«Que el primer manual escolar concebut per arribar a tots els nens i nenes, pobres i rics, sigui un exercici d’imaginació basat en l’exercici de veure i posar nom el converteix en una obra força més moderna que la major part de recursos emprats en les aules contemporànies.»
Iván Pintor (Diari de Tarragona)
«Dibuixos detallats en blanc i negre, onomatopeies gairebé perfectes, explicacions breus de cada petita característica i la sensació final de remuntar-nos a l’origen dels temps. Es tracta d’una nova manera d’explicar la vida i el que hi ha.»
Lucía El Asri (Yorokobu)
«Senzillesa, claredat, autenticitat, absència de pretensiositat: una gran lliçó de Comenius, un precursor i una figura que el pas del temps engrandeix.»
José Luis Polanco (Peonza)